Villa Björnberget

Foto: Patric Johansson

Foto: Patric Johansson

Foto: Patric Johansson

Foto: Patric Johansson

Huset som växte ihop med sin plats

Ett naturparadis men som ändå ligger mitt i Stockholm finns runt Björnberget i Nacka kommun. Höga tallar, klippiga stigar och blåbärsbuskar bildar kulissen till en skandinavisk husdröm i modern tappning: Villa Björnberget är en av många nybyggnationer i den skogsrika delen av Nacka. Huset smälter perfekt in i ett område som liknar en rustik sommaridyll snarare än en villaförort.

Stil, materialval och detaljer är en resumé av nordisk byggnadskonst och Villa Björnberget har därför nominerats till ”Archilovers Best Project 2018”. Blickfången är det metalliska taket och en fasad i trä: Till den ljusa furupanelen valdes SiOO:X Premium Panel som ger en silvergrå snygg patina över tid.

Bakom ritningen står Delin Arkitektkontor och Buster Delin, utbildad på Beckmans School of Design i Stockholm där han numera även undervisar. Med bred erfarenhet inom design och höga krav på detaljutförande strävar han efter en estetisk och karaktärsfull arkitektur. ”Jag ser mig själv som en hantverkare”, säger arkitekten. Hans projekt är ofta enkla, men livliga hus där man känner individen och processen bakom.

”De hus vi ritar får gärna växa ihop med sin plats”, säger Buster, och så var verkligen fallet med just Villa Björnberget! Huset planerades nämligen först som en modern ”parstuga” som växte till sig allt eftersom. Det förlängdes pö om pö, fast i sicksackform, och idag finns generösa boareor för en familj plus en hel gästlägenhet under samma tak.

Förlängningen placerades på ett smart sätt så att tomten och ljuset utnyttjas maximalt. Till slut hade man tre byggnader ”sammansatt” med hela tre altaner i sydvästläge som är självklara mötesplatser för de boende på sommaren. Att man kan dela upp uteplatsen i olika områden är bara en fördel för den stora familjen med många intressen.

Huvudhuset likt de två tillsatta ”stugorna” följer en traditionell stil där väggarna inte är högre än nödvändigt. Förr som nu sparar den låga taklinjen material och energi för hela huset. Det branta taket är klätt med förzinkad, sinuskorrugerad plåt och ger ett ”lysande” första intryck på huset – plus att den ljusa ytan reflekterar bort solljuset som annars brukar hetta upp rejält på sommaren.

Fasadpanelen av furu har genomgått en noggrann SiOO:X-behandling. Ett miljöanpassat sätt att skydda träet genom kiselmineraler som tränger in i fibrerna och bildar en mekanisk spärr mot mikroorganismer. Buster Delin berättar att SiOO:X-vätskan applicerades i förhand på varje träprofil med färgspruta och pensel. Ett smidigt sätt för att få ett jämt resultat, med extra fokus på ändträet som är mest utsatt för fukt och smuts.

På Villa Björnberget syns även SiOO:X utveckling över tid: Eftersom huvudhuset stod färdigt först har kiselprocessen hunnit komma längre just där. De två påbyggnationerna behandlades senare och ligger lite efter i grånadsprocessen. SiOO:X var på plats i Nacka för att ge husägaren tips och skötselråd för att uppnå samma fina resultat på alla ytor.

Fasaden kommer matcha takets färg i samband med SiOO:X’ kiselns mognad. Processen till en härdad och silvergrå träyta fortsätter upp till 3 år efter första applicering.