Villa Moelven

Fra sit arbejdsværelse øverst i huset har Klas Holm en vidunderlig udsigt over Erstaviken.

Villa Moelvens facade er behandlet med Sioo:x træbeskyttelse, hvilket har givet træet en sølvgrå farve, der harmonerer med den omgivende natur.

Det spektakulære træhus er smukt beliggende, omgivet af bjerge og skove, 35 meter over havet.

Inspirationen til designet af familien Holms hus kommer blandt andet fra californisk arkitekturlitteratur fra 1950’erne.

Klas Holm har realiseret sin drøm: et fantasifuldt, kringlet og labyrintisk hus – helt i træ.

DRØMMEBOLIG I TRÆLABYRINT

– Hvis nogen havde sagt til mig for ti år siden, at jeg skulle bygge et hus helt i træ og lade fyrretræet stå nøgent, så ville jeg sagt, at de var splittergale. Og nu sidder jeg i det her hus og synes, at det er helt vidunderligt. Det siger Klas Holm, der nyder den vidunderlige udsigt ud over Erstaviken uden for Stockholm. Fra sit drømmehus – et 300 kvadratmeter stort, kringlet og labyrintisk træhus med en sølvgrå facade, der harmonerer med den omgivende natur.

Grafisk designer Klas Holm fik øjnene op for arkitektur allerede i sine unge år. Da han var fem år gammel, købte familien et hus fra 1700-tallet uden for Uppsala. Huset var ganske nedslidt, og hans far tilbragte det meste af Klas’ opvækst med at bringe huset tilbage i dets oprindelige stand.

Påvirkningen af at vokse op “i en konstant renovering”, som Klas selv udtrykker det, bevirkede, at han hele tiden kiggede på arkitektur og drømte om forskellige huse.

Det første hus, som Klas tegnede, var en moderne funkisvilla ude i Stockholms skærgård. Her boede han og hustruen Astrid i nogle år, indtil de fik barn. Så begyndte de at tale om, at det måske ville være mere praktisk at bo lidt tættere på byen.

I samme periode mødte Klas i forretningssammenhæng en mand, og de begyndte at snakke om huse. Klas fortalte manden, at der var et sidste hus, han gerne ville bygge. Hans virkelige drømmehus.

– Så kiggede han lidt finurligt på mig og sagde: “Jeg har en byggegrund, som du kan komme og kigge på”, fortæller Klas.

Kort tid efter kørte de ud til grunden, som lå på Älgö i Stockholms skærgård. Manden sagde til Klas: “Du kan købe den her grund af mig. Jeg havde egentlig tænkt mig at bygge mit drømmehus her, men nu kan du gøre det i stedet.”

Som sagt, så gjort. Klas solgte funkisvillaen, købte grunden på Älgö og begyndte at tænke over, hvordan det nye hus skulle udformes. Inspirationen fra hans opvækst gav ham ideen til at opføre et træhus bygget på traditionel vis, men med moderne teknik. Et diffusionsåbent hus, det vil sige et hus, der kan ånde, hvilket både giver et sundt hus og et sundt indeklima.

Klas kontaktede Moelven (heraf navnet på huset), som er Norges største producent af træprodukter og spurgte, om de ville være med til at bygge det her fantastiske træhus. Moelven bed straks på krogen. Samtidig fik Klas hjælp af Håkan Widjedal og Ola Keijer på Arkitektstudio Widjedal Racki til at tegne huset.

– Naturligvis tegnede vi huset i detaljer for hovedpartens vedkommende, men vi udelod også visse dele, som vi siden hen løste på stedet sammen med tømrerne, fortæller Klas.

Resultatet blev et fantasifuldt designet hus, der følger områdets topografi, og som derfor er bygget i ikke mindre end 16 niveauer. Indvendigt består huset af ti trapper, og det har synlige limtræsspær og en planløsning med mange kroge og hjørner, der skaber en fornemmelse af labyrint.

Huset består udelukkende af nordiske træsorter. Ud over limtræsspærene af grantræ udgøres facaden og de indvendige lofter af varmebehandlet fyr, væggene af fyrrekrydsfiner og gulvene af massivt fyrretræ.

– En af årsagerne til, at jeg ville bygge huset af træ, var, at det skulle føles, som om huset hørte til på stedet. Og som om jeg mere eller mindre havde hentet materialerne fra grunden, siger Klas.

Hans ambition var at understrege træfornemmelsen så meget som muligt. Ikke at male træet, men i stedet fremhæve det med forskellige behandlinger.

– Jeg så for mig, at træet i huset med tiden ville ældes og blive en del af den klippe, det hviler på.

I jagten på den sølvgrå træoverflade kiggede Klas nærmere på jernvitriol, en teknik som tidligere har været meget udbredt.

– Jernvitriolen er jo karakteriseret ved, at det tager tid, og at gråfarvningen bliver ujævn. Facader med forskellig vejrpåvirkning får helt forskellig karakter. Her har SiOO:X en utrolig fordel, i og med at træet bliver ensartet og hurtigt gråfarvet. Og at det derefter ganske langsomt ændrer karakter og går i retning af det sølvgrå, som jeg var ude efter.

Ud over det æstetiske resultat værdsætter Klas også, at træbeskyttelsen fra Sioo:x er miljøtilpasset.

– Herudover har SiOO:X en række yderligere egenskaber, som er fantastisk spændende, f.eks. at det armerer og imprægnerer træet og beskytter det mod begroning af skimmel og svampesporer. Og så får træet en vandafvisende overflade, siger Klas og stryger hånden over panelerne.

En ting er sikker: familien Holm flytter ikke fra Älgö lige med det samme. Hvis Klas og hustruen Astrid overhovedet nogensinde gør det.

– At bo ved havet er en drøm. Men det er ikke altid nogen selvfølge at få mulighed for det. Men når man kommer til sådan et sted som det her, hvor drømmen kan blive til virkelighed, så er det jo oplagt. Der er ikke så meget at betænke sig på, det er bare at slå til, siger han og lader på ny blikket glide hen over den storslåede natur omkring huset og havet, der ligger 35 meter under Villa Moelven.