@Handywoman

Handywoman Jeanne älskar rosa och silvergrå

Hennes varumärke är den rosa tröjan, hennes utrustning en verktygslåda samt borrmaskin! Jeanne Marie Forback är en professionell ”Handywoman” och hon hjälper andra kvinnor att fixa grejer i hemmet. Ibland händer det att någon man med tummen mitt i handen söker Jeannes goda råd, men hennes verksamhet heter ”Handywoman2Woman” av en speciell anledning: att samla kvinnor kring ett gemensamt snickarintresse.

“Jag vet att många kvinnor inte har tid eller möjlighet att ta tag i ’gör-det-själv-projekt’”, säger Jeanne Forback. ”Det finns kvinnor – och män – som inte ens äger ett verktyg, och i vissa hem saknas skruvar och spik! Ändå har många en lång ’att göra-lista’ över saker som ska hängas upp, fixas, underhållas eller till och med byggas om i huset.” För dessa människor gäller det då oftast att anlita en hantverkare.

“Men just vi kvinnor har ofta väldigt höga krav på inredning: en helt annan fokus på hemmet!” Den sympatiska ”Handywoman” från Århus i Danmark känner igen de tydliga individuella önskemål som många av hennes kunder har: ”Har man egna idéer och uppfattningar om hur det ska bli – funktionalitet, design och utförande – då föredrar många att göra det själva från början!”

Och Jeanne hjälper dem alla på vägen till ett perfekt hem: Med matnyttiga DIY-workshops har Handywoman sedan 2016 utbildat runt 1000 kvinnor till “certifierade handywomen”! Vid en sådan workshop samlas en grupp av deltagare hemma hos Jeanne utanför Århus där de lär sig snickeri från grunden.

Såklart ska man samtidigt ha roligt! De flesta som deltar i hennes kurser gör det för skojs skull, men bakom finns ofta en praktisk anledning: “Det är nog många som inte har lärt sig att använda borrmaskin eller fixa kablar bakom en vägglampa, men plötsligt krävs just den kunskap i vardagen!” Behöver man alltid be en granne eller pappan för att montera och bygga kommer en DIY-workshop väl tills pass. Eller så anlitar inredningsintresserade kvinnor en “Handywoman” direkt för lättare hantverksarbeten hemma.

I Danmark har många tidningar och radiostationer uppmärksammat Jeannes initiativ. Eftersom hon är marknadsförare i grunden kan hon konsten att sprida ordet om DIY-trenden. “Jag har ingen hantverksbakgrund, men genom mitt stora intresse för snickeri och liknande har jag många års erfarenhet och kan erbjuda olika lösningar och förslag. Dessutom har jag en mycket kreativ inställning när det gäller att laga eller återanvända saker.” Och det ligger ju rätt i tiden!

Hemma i Århus har Jeanne en rad spännande projekt på gång. Den senaste byggarbetsplatsen är Handywomans egen verkstad med utbildningslokal och förråd. Runtomkring den 140 kvm stora ladan byggdes stora utomhusytor i trä, en kringgående altan för att pyssla och arbeta på. Jeanne letade efter passande träskyddslösningar och fick ögonen upp för SiOO:X som distribueras även i Danmark. ”Jag är helt lyriskt över SiOO:X – en fin vattenbaserad, miljöanpassad produkt som är kisel- och kaliumbaserad och lätt att applicera. Så jag behandlade min verkstadsaltan rakt av, dessutom några utomhusmöbler och även hela min köksträdgård med planteringslådor.”

Kiselbehandlingen gjordes i början av sommaren. Träskyddssystemet behöver nu verka inne i träet för att härda och gråna trallen. Den fina färgutvecklingen till silvergrå kommer fram under sommaren och borde vara perfekt just till hösten när Jeannes stora dag närmar sig. ”Innan vi tar den nya verkstaden i bruk håller vi bröllop på altanen!” avslöjar Jeanne. Höga krav på underlaget alltså, när Handywoman säger Ja till sin sambo Dan. SiOO:X sänder sina lyckoönskningar till Danmark!