Villa Moelven

Fra arbeidsrommet øverst i huset har Klas Holm en vidunderlig utsikt over Erstaviken.

Villa Moelvens fasade er behandlet med SiOO:X trebeskyttelse, noe som har gitt trevirket en sølvgrå farge som harmonerer med naturen rundt huset.

Det spektakulære trehuset ligger vakkert til, omgitt av fjell og skog, 35 meter over havet.

Inspirasjonen til utformingen av familien Holms hus kommer blant annet fra kalifornisk arkitekturlektyre fra 1950-tallet.

Klas Holm har virkeliggjort drømmen sin: et fantasifullt, iøynefallende og labyrintisk hus – helt bygd av tre.

DRØMMEBOLIG I TRELABYRINT

– Hvis noen hadde sagt til meg for ti år siden at jeg skulle bygge ett hus helt i tre og la det være fururent, hadde jeg trodd at de var gale. Og nå sitter jeg i dette huset og synes at det er veldig herlig. Det sier Klas Holm og nyter den vidunderlige utsikten over Erstaviken utenfor Stockholm. Fra sitt drømmehus – et 300 kvadratmeter stort, iøynefallende og labyrintisk trehus med en sølvgrå fasade som harmonerer med den omgivende naturen.

Den grafiske formgiveren Klas Holm fikk øynene opp for arkitektur allerede i unge år. Da han var fem år, kjøpte familien et 1700-tallshus utenfor Uppsala. Huset var ganske nedslitt og faren brukte hele Klas’ oppvekst på å sette huset tilbake til dets originale stand.

Påvirket av å vokse opp ”i en evig renovering”, som Klas selv uttrykker det, gjorde at han hele tiden så på arkitektur og drømte om ulike hus.

Det første huset Klas tegnet, var en moderne funkisvilla ute i Stockholms skjærgård. Der bodde han og konen Astrid i noen år frem til de fikk barn. Da begynte de å snakke om at det kanskje hadde vært mer praktisk å bo nærmere byen.

På samme tid traff Klas en mann i en forretningssammenheng og de begynte å snakke om hus. Klas fortalte da at han hadde et siste hus som han ville bygge. Hans virkelige drømmehus.

– Da så han litt lur ut og sa: ”Jeg har en tomt som du burde komme og se på”, forteller Klas.

Kort tid etter dro de til tomten som lå på Älgö i Saltsjöbaden. Mannen sa da til Klas: ”Du kan få kjøpe denne tomten av meg. Jeg hadde tenkt å bygge mitt drømmehus her, men du får ta hånd om det.”

Som sagt så gjort. Klas solgte funkisvillaen, kjøpte tomten på Älgö og begynte å tenke på hvordan det nye huset skulle utformes. Inspirert av sin oppvekst fikk han ideen om å bygge et trehus på tradisjonell måte, men med moderne teknologi. Et diffusjonsåpent hus, det vil si et hus som puster, noe som borger for både et friskt hus og et sunt bomiljø.

Klas kontaktet Moelven (derav navnet på huset) som er Norges største produsent av treprodukter og spurte om de ville være med på å bygge dette fantastiske trehuset. Moelven tente omgående på ideen. Samtidig fikk Klas hjelp av Håkan Widjedal og Ola Keijer i Arkitektstudio Widjedal Racki til å tegne huset.

– Vi tegnet naturligvis huset svært detaljert, men vi utelot også visse deler som vi siden løste på stedet med snekkerne, forteller Klas.

Resultatet ble et fantasifullt utformet hus som følger typografien i området og som derfor er bygd i ikke mindre enn 16 nivåer. Innvendig består huset av ti trapper og det har synlige limtrebjelker og en planløsning med mange hjørner som skaper en labyrintfølelse.

Huset består utelukkende av nordiske treslag. I tillegg til limtrebjelkene av gran utgjøres fasaden og innertakene av varmebehandlet furu, veggene av furuplywood og gulvene av massiv furu.

– En grunn til at jeg ville bygge huset av tre, var at det skulle føles som om det tilhørte stedet. Og som at jeg mer eller mindre hadde tatt materialet fra tomten, sier Klas.

Hans ambisjon var å forsterke trefølelsen så mye som mulig. Han ville ikke male treet, men i stedet fremheve det gjennom ulike behandlinger.

– Jeg så for meg at med tiden skulle treet på huset eldes og bli en del av klippen det står på.

I jakten på den sølvgrå treflaten så Klas nærmere på jernvitriol, en teknikk som var mye brukt tidligere.

– Jernvitriolen har jo den egenskapen at det tar tid og at det blir ujevnt grått. Fasader i ulike værforhold får helt forskjellige karakterer. Der har SiOO:X en utrolig fordel i og med at den gråner jevnt og raskt. Og at den siden endrer karakter ganske langsomt og går mot dette sølvgrå holdet som jeg er ute etter.

I tillegg til det estetiske resultatet verdsetter Klas også at trebeskyttelsen fra SiOO:X er miljøtilpasset.

– Utover dette har SiOO:X ytterligere egenskaper som er fantastisk spennende, som at det armerer og impregnerer trevirket og beskytter det mot oppvekst av mugg og soppsporer. Og at trevirket får en avrennende overflate, sier Klas og stryker med hånden over panelene.

Én ting er sikkert: familien Holm flytter ikke fra Älgö med det første. Hvis nå Klas og konen Astrid noensinne kommer til å gjøre det.

– Å få bo ved havet er drømmen. Det er imidlertid ingen selvfølgelighet å få gjøre det. Men det er fantastisk når man kommer til et sted som dette, der drømmen blir til virkelighet. Det er ikke noe man trenger å tenke på, det bare er slik, sier han og lar på nytt blikket sveipe over den storslåtte naturen rundt omkring og havet 35 meter nedenfor Villa Moelven.